Bergen op Zoom maakt een positief punt van SROI

De gemeente Bergen op Zoom loopt regionaal voorop waar het Social Return On Investment aangaat. SROI is in eerste instantie bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. Jaren geleden al is er in Bergen op Zoom werk van gemaakt om meer te doen dan de standaard voorwaarden aanhouden. Nu is er ook het SROI-punt, waar zowel de interne organisatie als ondernemers terecht kunnen voor informatie, tips en ondersteuning.

Het SROI-punt wordt bemand door Anita Karremans, die de nodige ervaring opdeed bij intergemeentelijke sociale dienst ISD Brabantse Wal, en Winny Scheffelaar. Zij werkte jaren op de afdeling Inkoop van de gemeente Bergen op Zoom en heeft vanuit die achtergrond veel kijk op SROI.

We spreken Winny in het Bergse stadskantoor. Ze vertelt: “Bergen op Zoom wil mensen serieus kansen geven en SROI is daar uitermate voor geschikt. Naast de wettelijke voorwaarden zijn we dus gaan kijken wat we meer kunnen doen, in samenwerking met opdrachtnemers. We helpen ze graag bij de invulling van sroi. Daarom is het SROI-punt opgericht. We adviseren hier bedrijven die willen inschrijven op aanbestedingen of deze gegund hebben gekregen.”

Volop ondersteuning

Steeds meer bedrijven ontdekken de meerwaarde van MVO en zien SROI al lang niet meer als een verplichting. Op een maatschappelijke wijze bijdragen aan de samenleving hoort bij ondernemerschap, alleen zijn organisaties er niet altijd op ingericht. Gemeente Bergen op Zoom wil dit SROI-punt een schakel laten zijn tussen de eigen organisatie en de opdrachtnemers die op zoek zijn naar een goede invulling. Aan de sroi-voorwaarde is namelijk op meerdere manieren invulling te geven.

Grotere dienstverleners zijn bekend met sroi maar ook daar is maatwerkondersteuning of advies soms gewenst. Daarvoor werkt de gemeente samen met zowel lokale als landelijke partijen, zoals WSP Werkcentrum Brabantse Wal en regionale onderwijsinstellingen. Winny vertelt: “Met Bouwmensen Zuid-West zijn we bijvoorbeeld een flexpool begonnen om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van duurzame arbeid. Daarin  worden mensen opgeleid in de technische sector, zodat ze nieuwe kansen op de arbeidsmarkt krijgen. Vanuit deze Flexpool kunnen medewerkers  voor SROI worden ingezet.” Daar waar mogelijk verwijst het SROI-punt  naar Stichting Samen Werken. Deze stichting begeleidt en activeert mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht.

Meerdere invullingen mogelijk

Iedere ingekochte opdracht (werken en diensten) vanaf 50.000 euro gaat gepaard met  een SROI voorwaarde. In eerste instantie wordt gekeken of dit kan worden ingevuld  door het plaatsen van kandidaten maar er kan ook gekozen worden voor een maatschappelijke invulling. Denk daarbij aan een maatschappelijke teambuilding, verzorgen van workshops, geven van gastlessen of meedenken in innovatieve projecten. Die activiteiten en de resultaten ervan vertegenwoordigen ook een bepaalde waarde. Winny: “De regionale netwerkorganisatie Samen in de Regio kan bij dergelijke vormen van duurzaam ondernemen veel betekenen. Ook daarover geven we graag advies. Bedrijven zijn dus van harte welkom om bij ons aan te kloppen als ze zelf niet goed weten hoe ze zo’n Social Return onderdeel in moeten vullen. Er kan vaak meer dan je denkt.”

Meer weten?
sroi-punt@bergenopzoom.nl / tel: 0164-277360

Deze pagina delen